Održan protest: Mladi ljekari u Hrvatskoj traže reformu zdravstvenog sistema

Ljekari specijalisti, specijalizanti i studenti okupljeni u Inicijativu mladih ljekara Hrvatske organizovali su danas protest ispred zgrade Ministarstva zdravlja u Zagrebu zahtijevajući reformu zdravstvenog sistema i koeficijenata.

Protest je organizovala Inicijativa mladih ljekara, a njen predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sistem zastario, da je edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i “robovlasničke ugovore”.

“Podstaknuti višegodišnjim nezadovoljstvom ljekara, želimo reformu zdravstvenog sistema, pregovarati o svojim pravima, reformu koeficijenata i sistema specijalizacije”, poručio je Smilović.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš rekao je da je nelogično da je prvo najavljen protest, a da je zatim Inicijativa ove sedmice zatražila razgovore o svojim zahtjevima.

Iz resornog ministarstva ističu da se niz zahtjeva sa protesta već rješava i da su “postavljeni temelji” zdravstvene reforme, odnosno da su pripremljeni prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji uskoro kreću u javnu raspravu.

Navode da je Vlada Hrvatske riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013. godine i da se plate od 2016. povećavaju u kontinuitetu.

Ostavite komentar: