Odobrenje za vakcinu u prvoj polovini iduće godine

Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” saopštio je danas da očekuje da će u prvoj polovini sljedeće godine dobiti odobrenje za potencijalnu vakcinu protiv kovida-19 koju razvija sa britanskim “Glakso Smit Klajnom” /GSK/.

“Sanofi” i GSK su saopštili u aprilu da će vakcina, ukoliko bude uspješna, biti dostupna u drugoj polovini 2021. godine.

“Rukovodimo se dijalogom koji vodimo sa regulatornim vlastima”, rekao je novinarima glavni istraživač u “Sanofiju” Džon Rid odgovarajući na pitanje o ubrzanju rada.

U ovom trenutku ne postoji vakcina protiv virusa korona, od kojeg se u svijetu zarazilo više od devet miliona ljudi, a umrlo preko 469.000. Za sada postiji samo par lijekova koji su se pokazali korisnim za hospitalizovane pacijente u kliničkim testovima.

Mnogi proizvođači lijekova uključili su se u trku za proizvodnju bezbjedne i efikasne vakcine koja može da se masovno proizvodi.

Testove na ljudima od marta vrše “Moderna”, Univerzitet Oksford u saradnji sa “Astra zenekom” i savez “Biontek” i “Ficer”.

Direktor “Sanofija” Pol Hadson izjavio je da nije sigurno da će oni koji sada prednjače u trci biti i pobjednici.

“Postoje kompanije koje napreduju brže, ali da budemo brutalno jasni – brzina donosi tri nepovoljnosti. Oni koriste postojeći rad, u mnogim slučajevima onaj vezan za sars. Malo je vjerovatno da će to biti uspješno i nema garancija da će moći da se isporuči u velikim količinama”, rekao je Hadson.

On je rekao da je vjerovatnoća da će “Sanofi” biti uspješan “veća nego kod svih drugih”.

Glavni medicinski zvaničnik GSK-a izjavio je ranije Rojtersu da je ovoj kompaniji važniji kvalitet od brzine.

Izvor: Srna

Ostavite komentar: