Odlučeno glasanjem u Hrvatskom saboru: Robert Šveb izabran za šefa HRT-a

Robert Šveb novi je glavni direktor Hrvatske radiotelevizije (HRT), odlučio je u srijedu Hrvatski sabor glasovima većine, opozicioni Most nije želio učestvovati u glasanju, pa je napustio Sabornicu.

Od 132 zastupnika, za Švebovo imenovanje glasalo ih je 77, dok ih je 55 bilo protiv.

Ruku za Šveba dignulo je i troje zastupnika Kluba SDSS-a, koji je dio saborske većine, a čiji je Milorad Pupovac u utorak poručio da taj Klub nikome ne može dati bjanko povjerenje.

Dat ćemo mu uslovnu podršku, do prvog izvještaja o finansiranju i realizaciji programa HRT-a, rekao je u srijedu Pupovac.

Protiv Šveba, koji je izabran na mandat od pet godina, bez Mosta su glavali zastupnici opozicije koja je do samog glasanja ponavlja da je on hodajući sukob interesa, da je izabran u kontaminiranoj proceduri, da je njegov izbor farsa, jer ga je ‘gurala’  ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i da je Šveb njena odgovornost.

“Most će napustiti glasovanje, pozivamo i ostale da učine isto, ne želimo nazočiti daljnjem valjanju u blatu sukoba interesa i korupcije”, rekao je Nino Raspudić, nakon čega su ‘mostovci’ otišli, ali ostala mu se opozicija nije u tome pridružila.

Vladajući, prije svih HDZ, odbacuje opozicione prozivke, tumače kako je Šveb najbolji od svih kandidata koji su se javili na javni poziv i koje je saslušao nadležni saborski Odbor za medije.

“Podržat ćemo Šveba, odluku smo donijeli nakon razgovora s kandidatima, proučavanja njihovih programa. Obavili smo svoju dužnost u okviru koje smo obvezni predložiti  Saboru temeljem referenci  i programa kandidata koji dolazi u obzir za ravnateljsku poziciju”, rekao je Mario Kapulica (HDZ).

Šveb ima višegodišnje radno iskustvo u medijima, zna kako se organizuje organizacija multimedijalnog karaktera, kako zaposlenicima osigurati bolje radne uslove, a korisnicima bolji javni servis kako ne bi izgubio bitku s izazovima novog vremena, dodao je.

Opozivica se žestoko protivila izboru Roberta Šveba koga smatraju školskim primjerom sukoba interesa. Zbog Šveba su ujedinjeni opozicionari prošle sedmice protestvovali tako što su zauzeli govornicu i prekinuli saborsku sjednicu. I juče su tokom rasprave satima iznosili argumente zašto Šveb ne smije biti izabran.

Ko je Šveb?

Robert Šveb po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sistem javne televizije, a okušao se i kao preduzetnik. Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao, zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakratko je napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Majamiju, s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sistemima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitovanju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog direktora Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u kompanijama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze – njegova kompanija MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restruktuisanju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

Ostavite komentar: