Odbornici se pobunili: Drama u Tivtu zbog pjesama Baje Malog Knindže

28.12.2023. | 09:34

Pjevanje pjesama Baje Malog Knindže u sklopu zvaničnog Novogodišnjeg programa na gradskoj rivi Pine u Tivtu i to na katolički Božić 25. decembra “slomilo se o glavu” lokalnoj vlasti.

Jedan od njenih konstituenata Bokeški forum najavio da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta dok se ne utvrdi, kako su naveli “lična odgovornost onoga ko je omogućio da se desi nešto tako neprimjereno.”

Jedina odbornica Bokeškog foruma Sandra Sindik juče je neposredno prije početka redovne sjednice Skupštine opštine, na kojoj je pored ostalog trebalo da se usvaja budžet Opštine za 2024, program uređenja prostora, ali i programi i planovi rada lokalnih preduzeća i ustanova za narednu godinu, najavila da BF neće učestvovati u njenom radu.

Time je svoje političke partnere iz lokalne koalicione vlasti predvođene listom Narod pobjeđuje ostavila bez natpolovične većine.

To je odmah iskoristila tivatska opozicija (DPS, SDP, LP, SD i HGI) čiji su odbornici nakon petominutne pauze odlučili da i oni napuste skupštinsku salu i time su preostale odbornike vladajuće koalicije ostavili bez kvoruma.

Predsjednik SO Miljan Marković (Nova) kazao je da će na međustranačkom sastanku pokušati da se dogovori da se ona održi u naredna tri dana jer je zakonska obaveza da budžet za narednu bude donesen do kraja tekuće godine.

Folker na katoločki Božić pjevao Baju Malog Knindžu

U ponedjeljak veče na Pinima je u sklopu Novogodišnjeg programa, čiji su zvanični organizatori Turistička organizacija i Opština, nastupio folker Stefan Đukanović koji je, pored ostalog, otpjevao i nekoliko pjesama Baje Malog Knindže. Tako nešto izazvalo je buru na društvenim mrežama i brojna politička reagovanja jer se pjevanje pesama autora koji se povezuje sa srpskim snagama koje su devedesetih ratovale protiv zvanične vlasti Hrvatske i to još na na katolički Božić gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Turistička organizacija je zvanično izrazila “žaljenje zbog neprimjerenog repertoara muzičara Stefana Đukanovića” i ogradila se od tog segmenta programa, tvrdeći da je “Đukanović angažovan direktno od strane zakupaca prazničnih kućica na Pinima, a u dogovoru sa TO Tivat” te da ona nije imala uvid niti uticaj u repertoar koji će on pjevati, pišu Vijesti.