Odbijena nova inicijativa Tereze Mej

22.05.2019. | 19:03

Posljednja inicijativa britanske premijerke Tereze Mej za usvajanje sporazuma o “Bregzitu” u nacionalnom parlamentu propala je danas, jer su je odbili i opozicija i mnogi iz njene Laburističke stranke.

Skoro tri godine od kada je Britanija na referendumu izglasala da istupi iz EU, Mejova je još jednom pokušala da dobije potvrdu od parlamenta za sporazum sa Briselom prije okončanja turbulentnog premijerskog mandata.

Ona je juče apelovala na poslanike da podrže njen sporazum i ponudila mogućnost održavanja drugog referenduma o tom dokumentu i jače trgovinske aranžmane sa EU.

Poslanici iz redova konzervativaca i laburista kritikovali su njen Prijedlog zakona o Sporazumu o povlačenju, koji reguliše uslove istupanja Britanije iz EU. Pojedini poslanici pojačali su napore za njeno smjenjivanje.

– Od nas se traži da glasamo za carinsku uniju i drugi referendum. Prijedlog zakona je direktno protivan našem manifestu i ja neću glasati za to. Možemo i moramo bolje – da isporučimo ono za šta je narod glasao – rekao je Boris Džonson, glavni kandidat u kladionicama za sljedećeg britanskog premijera.

Zbog ovog zastoja u Londonu nejasno je kada i da li će Britanija uopšte napustiti blok u koji je ušla 1973. godine. Sadašnji rok za realizaciju “Bregzita” je 31. oktobar.

Funta je jutros oslabila za 0,2 odsto i trenutno se za nju dobija 1,2681 dolar, što znači da je ovo najslabiji kurs britanske valute u posljednja četiri mjeseca.

 

Izvor:(RTRS)