Od sutra ublažavanje mjera! Sedam pacijenata preminulo, još 548 zaraženih u Sloveniji

Slovenija je danas prijavila 548 novih slučajeva infekcije virusom korona, sedam ljudi je preminulo, a od sutra će ublažiti mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Na bolničkom liječenju je 615 oboljelih od kovida, deset više nego prethodni dan, a 139 je na odjeljenjima intenzivne njege, objavila je slovenačka Vlada.

U Sloveniji su vakcinisane 332.000 ljudi, a 5,8 odsto populacije primilo je obje doze vakcine. Slovenija sutra, poslije 11 dana, ponovo otvara osnovne i srednje škole, đačke domove, kao i sve trgovine i brojne servisne djelatnosti.

Ukida se policijski čas, a ostaju ograničenja kretanja izvan matičnih regija i sve ostale osnovne protivepidemijske mjere.

Od sutra se ponovo otvaraju muzeji, biblioteke i galerije i moguće je skijanje uz negativan test na korona virus, ali bašte i terase ostaće zatvoreni još najmanje sedam dana, dok će turistički smještajni kapaciteti goste moći primati tek u takozvanoj “žutoj” epidemiološkoj fazi.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je da bi Slovenija, da nije bilo 11 dana zatvaranja, bila ne u crvenoj fazi epidemije kao sada nego u “crnoj”, što znači da bi u bolnicama bilo više od 1200 kovid pacijenata, a dnevni broj novozaraženih veći od 1.350.

Ostavite komentar: