Od sutra u Hrvatskoj veće kazne za saobraćajne prekršaje

Od 1. avgusta u Republici Hrvatskoj na snazi su nova, stroža saobraćajna pravila s predviđenim težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plate te mogućnošću plijenjenja automobila.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu bezbijednosti, ali i saobraćajne kulture, javila je Hina.

Zakonom o bezbijednosti saobraćaja na cestama propisano je povećanje novčanih kazni do 20.000 kuna (oko 5.500 maraka) za počinioce osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u saobraćaju.

Na tom popisu su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocestama i cestama, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod uticajem droga.

Više kazne predviđene su i za vožnju prije sticanja prava, ali i za vozače kojima je oduzeta dozvola, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz saobraćaja ili privremenog oduzimanja vozačke.

Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se sa dosadašnjih pet do 15 hiljada kuna na 10 do 20 hiljada kuna, ali primjenjuju se i strože obligatorne mjere – zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.

Policija, pored toga može privremeno, do odluke suda oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravosnažno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Sa 500 na hiljadu kuna povećavana je kazna zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoza djece i korištenja mobilni, što su takođe opasni oblici ponašanja koji su se našli na popisu „četiri ubice u saobraćaju“ – brzina, alkohol, pojas i mobilni.

Povećane su novčane kazne i za prekršaje kod uključivanja u saobraćaj, pretjecanja, zaustavljanja, vožnje unatrag.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničkim prelazima, povećava se iznos kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu, ali uvode i negativni prekršajni bodovi, prenose Nezavisne novine.Ostavite komentar: