Obnovljen kamen-temeljac vjere: Litija prošla kroz Prilužje prvi put poslije Drugog svjetskog rata

U Prilužju, najvećem srpskom selu u opštini Vučitrn, danas je organizovana prva litija poslije Drugog svjetskog rata povodom proslave seoske slave – Svete Nedjelje.

Poslije liturgije, kojoj je prisustvovalo više stotina mještana, lokalni paroh Milovan Kojić je u besjedi rekao da je današnja litija novi početak života u Prilužju.

“Obnovili smo kamen-temeljac vjere i nade da će sutra biti bolje i da će naša pokoljenja nastaviti da slave Svetu Nedelju onako kako su to činili naši preci prije skoro stotinu godina”, rekao je Kojić.

Ulicama i sokacima Prilužja kojima je prošla litija predvođene djecom, čule su se molitve upućene za zdravlje, spasenje i jedinstvo.

“Trudili smo se da posijemo, ali uzalud smo se trudili ako Bog ne pošanje Duha svoga kako bi nam podario ono što nam je potrebno za spasenje, kako bi nas ohrabrio da ostanemo zauvijek na svojim ognjištima”, rekao je Kojić.

Zvonar u crkvi Dragan Bojković kaže da se mali broj mještana sjeća litija kroz selo o Svetoj Nedjelji.

“Služene su prije Drugog svjetskog rata i od tada do danas nestao je običaj da o seoskoj slavi litije prođu kroz selo, kako bi svakom domaćinu, kako se vjeruje, donijele spokoj, mir i blagostanje”, rekao je Bojković Srni.

Bojković je u ime Crkvene opštine zahvalio Privremenom organu opštine Vučitrn za ideju o obnovi ovog dobrog, starog vjerskog običaja, te dodao da se za slavski kolač za narednu godinu prijavilo više domaćina.

Predsjednik Privremenog organa Milan Kostić pojasnio je da je odluka o obnovi običaja Svetoj Nedjelji potekla prije desetak godina, ali tadašnji opštinski funkcioneri, smatra, nisu imali hrabrosti da zajedno sa narodom proslave seosku slavu.

“Postavili smo novi kamen-temeljac i nadamo de da nikada više ovaj naš običaj neće prestati i da će ubuduće mnogo više mladih živeti u Prilužju, kako bi smo se odužili i vjeri i krstu, a i našim precima”, rekao je Kostić Srni.

Litiju i proslavu seoske slave Svete Nedjelje u istoimenoj crkvi izgrađenoj 1967. godine, obezbjeđivala je Kosovska policijska služba, uz nadgledanje slovenačkog kontigenta KFOR-a.

Ostavite komentar: