Objavljeni zaključci berlinskog skupa

30.04.2019. | 12:48

Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, radi postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka skupa u Berlinu, objavljenih na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Berlinski skup su inicirali Merkelova i francuski predsjednik Emanuel Makron, a u zaključcima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je ključan za put Srbije i Kosova u Evropu, ističe se u saopštenju. Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Naglašen je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebao da bude praćen mjerama za izgradnju povjerenja.

Učesnici su pohvalili uspješno zaključeni sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primjer uspješnog rješavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijerima Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo riječi o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Učesnici su se, stoji u saopštenju, složili da pojačaju svoje napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima o samitu Zapadnog Balkana 2018. godine.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbjednosna saradnja, razmjene mladih i pomirenje su centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je potvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RICO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanju, u Poljskoj.

Učesnici su se složili da prošire svoju saradnju kako bi spriječili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljenu trgovinu i ilegalne migracije.

Oni su naglasili svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija, stoji u saopštenju.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i spoljašnje izazove našeg vremena.

Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona.

U tom cilju, učesnici su pozdravili namjeru Hrvatske da organizuje samit EU za Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU 2020. godine.

 

Izvor:(RTRS)