Objavljeni rezultati prvog kruga izbora na KiM: Najveća borba vodiće se za Prištinu

 Centralna izborna komisija objavila je konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike na Kosovu i Metohiji, koji su održani 17. oktobra, prema kojiima je Srpska lista pobijedila u devet od deset opština sa srpskom većinom, dok kandidati Samoopredjeljenja Aljbina Kurtija nisu osvojili čelnu poziciju ni u jednoj opštini.

Prema konačnim rezultatima, u prvom krugu je 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će se u 21 opštini gradonačelnici birati u drugom krugu, a među njima je i jedna sa srpskom većinom, opština Klokot, prenosi Kosovo onlajn.

U ostalim opštinama u kojima većinu čine Srbi pobijedila je Srpska lista.

Prema konačnim rezultatima, najubjedljiviji uspjeh zabilježila je kandidatkinja za gradonačelnicu Raniluga Katarina Ristić Ilić koja je dobila stopostotnu podršku glasača.

Slijedi gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović za koga je glasalo 98,23 odsto birača, zatim Leposavića Zoran Todić sa 97,85 odsto glasova i Sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Milan Radojević koji je osvojio 91,12 odsto.

Srđan Vulović je u Zubinom Potoku osvojio je 83,53 odsto, a Dalibor Jevtić u Štrpcu 59,70 odsto glasova.

Nova gradonačelnica Gračanice je Ljiljana Šubarić, koja je osvojila je 77,93 odsto glasova, Saša Milošević u Novom Brdu je osvojio 63,90 odsto glasova, dok je Dragan Petković je Partešu dobio 75,35 odsto.

U Klokotu, gdje će se održati drugi krug izbora, najveći broj glasova – 781, dobio je Vladica Bogdanović iz Srpske liste, dok je Strahinja Aritonović ispred GI Srpska narodna sloga osvojio 699 glasova.

Pored Klokota, drugi krug izbora, 14. novembra – biće održan i u Prištini, Ðakovici, Orahovcu, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Podujevu, Prizrenu, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši, Glogovcu, Istoku, Štimlju, Obiliću, Kosovu Polju i Kačaniku, prenosi Tanjug.

Kandidati iz Samoopredjeljenja, koje predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti, nisu u prvom krugu osvojili čelnu poziciju ni u jednoj opštini, u drugi krug idu u 12 opština.

Najveća borba vodiće se za opštinu Priština, između kandidata Samoopredjeljenja Arbena Vitie i Perparima Rame iz Demokratskog saveza Kosova.

Inače, Demokratski savez Kosova će osim u Prištini, u drugom krugu imati svoje kandidate u još osam opština: Kosovu Polju, Podujevu, Gnjilanu, Dragašu, Vitini, Istoku, Vučitrnu i Juniku.

Kandidati Demokratske partije Kosova u drugom krugu se za mjesto gradonačelnika nadmeću devet opština: Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Mališevu.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova svoju šansu u drugom krugu potražiće u Ðakovici, Orahovcu, Istok, Klina i Juniku.

Dosadašnji predsjednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će NISMA imati svog kandidata u drugom krugu u Mališevu.

Uspješno registrovani birači van Kosova, imaće 15 dana na raspolaganju za glasanje putem pošte, počev od 29. oktobra.

Petodnevna predizborna kampanja za drugi krug, koji se održava 14. novembra, traje od 8. do 12. novembra, nakon čega nastupa izborna tišina.

Ostavite komentar: