Objavljen snimak Abu Bakra el Bagdadija, prvi nakon pet godina

Prvi put za pet godina objavljen je video-snimak lidera terorističke grupe DAEŠ, Abu Bakra el Bagdadija, prenosi agencija Rojters pozivajući se na mrežne resurse ekstremista.

Agencija ne navodi kada i gdje je tačno napravljen video-snimak koji je objavljen na internetu. Čovjek koji se pojavljuje na snimku liči na El Bagdadija, nosi dugu prosijedu bradu, čiji je donji dio ofarban u crveno. Tokom razgovora sa drugim učesnicima na snimku on priznaje poraz DAEŠ-a u sirijskom Baguzu — posljednjoj teritoriji koja je pripadala ovoj grupi.

Na snimku koji traje 18 minuta Bagdadi se zakleo da će osvetiti grupu ubijenih i zatvorenih militanata, tvrdeći da je u ovu svrhu DAEŠ već izveo 92 operacije u osam zemalja. On je dodao da su napadi u Šri Lanki izvedeni kao osveta za Baguz.

​Krajem marta je list „Arabi el Džadid“, pozivajući se na izvor u iračkim bezbednosnim agencijama, javio da je El Bagdadi ofarbao bradu, ugojio se i pokušava da pobegne iz Sirije u Irak.

Sjedinjene Američke Države zvanično su izjavile da su savezničke snage uspostavile kontrolu nad Baguzom prije više od mjesec dana.

Posljednjih nekoliko godina više puta su se čula saopštenja o mogućoj likvidaciji El Bagdadija, ali nisu bila potvrđena. U avgustu 2018. godine televizija „Sumarija“ je, pozivajući se na izvor u iračkim obavještajnim službama, javila da El Bagdadi leži u postelji nakon teškog ranjavanja i da faktički ne vodi grupu.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: