Obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno

U Hrvatskoj će danas biti obilježen Dan sjećanja na Jadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag.

Obilježavanje organizuje Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

U skladu sa protivepidemijskim mjerama u Hrvatskoj sabranju će, između ostalog, prisustvovati i u njemu učestvovati manji broj potomaka i poštovalaca žrtava sa područja Srpske, Srbije i iz regiona.

Program obilježavanja, 12. godinu zaredom, počeće u 9.00 časova u Smiljanu, gdje će u Crkvi Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra “Nikola Tesla” biti služen parastos Svetim Novomučenicima jadovničkim.

Uz tu crkvu se nalazi masovna grobnica sa ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata, a uz koju je 2018. godine podignut Časni krst.

U nastavku obilježavanja od 11.30 časova biće služen pomen u memorijalu kod Šaranove jame na Velebitu.

Nakon toga je u 14.00 časova nedaleko od sela Stupačinovo uz jamu Badanj planirano postavljanje i osveštanje Časnog krsta, a u 17.30 časova u manastiru u selu Medak, posvećenom Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, biće priređeno posluženje.

Skup i molitveno okupljanje na Velebitu obezbjeđivaće pripadnici Policijske stanice Gospić, objavljeno je na sajtu Udruženja Jadovno.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namijenjenih uništenju Srba i Jevreja u tadašnjoj NDH.

Za samo 132 dana postojanja u prvom likvidacionom centru NDH Gospić-Jadovno-Pag stradalo je najmanje 38.000 pravoslavnih Srba.

 

 

Ostavite komentar: