Novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosmetu

Manastir Dečani ponovo je na udaru lokalne albanske vlasti. Uz podršku nadležnih u Prištini, počeli su intenzivni radovi na izgradnji magistralnog puta Dečani – Plav kroz zaštićenu zonu manastira, iako je to zabranjeno zakonom. Time su Albanci sa Kosova i Metohije pokazali koliko je ugrožena srpska baština u ovoj srpskoj pokrajini.

Unutar zaštićene zone manastira Dečani izvode se građevinski radovi, rade teške mašine, prolaze kamioni zemljanim putem, sve to izaziva statička ošteljenja na crkvi iz 14. vijeka i manastirskim objektima. Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije je osudila “otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESKO spomenika na ovom dijelu Balkana”.

– Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani – rnavedenoje u saopštenju eparhije Raško-prizrenske.

O ovim radovima nije obaviještena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani – navode iz Eparhije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije iznenađen novim provokacijama Prištine.

– Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mejstu – poručio je Vučić.

Iz eparhiju podsjećaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosmetu na štetu manastira Dečani jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira. Dodaju da je ovo pokazatelj krajnje ugroženosti srpske vjerske i kulturne baštine na ovom prostoru.

 

Izvor.(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: