Novi saziv pun poznatih: I Koka u srpskom parlamentu

Skupština Srbije objavila je na svom sajtu imena 250 poslanika kojima su potvrđeni mandati.

Među njima ima starih skupštinskih veterana, ali i novih lica kojima je ovo prvi ulazak u republički parlament. U skupštinske klupe sješće novinari, bivši ministri, fudbalski treneri, umjetnici pa čak i učesnici rijalitija.

Na parlamentarnim izborima koje je najveći dio opozicije bojkotovao, najviše mandata – 188 osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Srpski patriotski savez 11 poslanika, a manjinske partije Savez vojvođanskih Mađara devet, Stranka pravde i pomirenja četiri i Stranka demokratske akcije Sandžaka tri mandata.

Na internet adresi www.parlament.gov.rs nalaze se, pored imena, i godine rođenja poslanika, zanimanje i mjesto iz koga dolaze.

Neki od njih su pravi veterani sa višegodišnjim skupštinskim iskustvom, a neki će prvi put sjesti u poslaničke klupe.

Među onima koji će započeti poslanički staž i, između ostalog, jeftino ručati u skupštinskom restoranu su Lav Grigorije Pajkić, sin Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića, inače autor i voditelj emisije  “Kontravizija” na TV Pink, poznati violinista Jovan Kolundžija, Milena Popović, udovica Olivera Ivanovića koji će zastupati naprednjake.

Na listi SNS su bivši ministar kulture a sada direktor Filharmonije Ivan Tasovac, kao i nekadašnji urednik, a sada kreativni direktor portala Telegraf i učesnik rijalitija Aleksandar Jovanović.

Na listi PUPS prvi put u Skupštinu će ući Stefan Krkobabić, sin lidera te stranke Milana Krkobabića, ali i Dragan Marković – Markoni, nekadašnji zamjenik direktora BIA.

Vatreno krštenje na listi socijalista imaće glumica Jelica Sretenović, poznata Koka iz “Boljeg života”, čuveni beogradski advokat koji je zastupao Slobodana Miloševića i Jovanku Broz – Toma Fila, fudbalski trener Ljupko  Petrović koji je trijumfovao u Kupu evropskih šampiona sa Crvenom zvezdom 1991, kao i Justina Pupin Košćal, potomak naučnika Mihajla Pupina.

Što se tiče SPAS koji u novom skupštinskom sazivu ima 11 poslanika, a među njima osim lidera stranke Aleksandra Šapića, biće i nekadašnja radikalka Marina Raguš, kao i novinar i bivši urednik Večernjih novosti Radomir Dmitrović.

U skupštinske klupe sjeli su i stari parlamentarni “znalci” Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Novica Tončev, Maja Gojković, Vladimir Đukanović,  Milovan Drecun, Veroljub Arsić, Aleksandar Čotrić, Dragan Šormaz….

Nakon mjesec i po dana od izbora, novi poslanici Skupštine Srbije su, uz stroge mjere bezbjednosti, protest ispred parlamenta i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine, juče položili zakletvu čime je konstituisan novi skupštinski saziv.

Formiranje skupštinskih tijela i poslaničkih klubova očekuje se narednih dana, dok bi početkom naredne nedjelje, 10. ili 11. avgusta trebalo da budu izabrani predsjednik, potpredsjednici i generalni sekretar parlamenta.

Zvaničnog kandidata za predsjednika Skupštine Srbije nema, ali se već neko vrijeme u političkim krugovima spekuliše da bi Maju Gojković mogao da zamijeni dosadašnji zamjenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić, koji se nalazi u najužem izboru sa dosadašnjim potpredsjednikom republičkog parlamenta Vladimirom Marinkovićem.

Ostavite komentar: