Novi korona presjek u Srbiji: Manji broj novozaraženih i preminulih nego juče

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 29.995 građana od kojih je 12.532 novozaraženih.

Podsjetimo, u Srbiji je dan ranije na korona virus testirano je 32.933 građana od kojih je 13.772 bilo novozaraženih. Preminulo je 59 pacijenta, dok su na respiratorima bila 168 oboljela.

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije ističe da je potrebno da svi budu oprezni kada je u pitanju omikron bez obzira što izgleda bezazleno.

“Ispitujemo im plućnu funkciju, radimo osnovne laboratorijske analize i radigrafiju grudnog koša, a terapija je individualna, ali često dobijaju inhalacione pumpice. Iako omikron izgleda kao da je bezazlen, nije baš tako”, naglašava dr Stjepanović i dodaje da je kod starijih pacijenata problem još veći, pošto imaju dosta pridruženih bolesti.

Takođe, navodi dr Stjepanović, svakodnevno prevode na Kliniku veliki broj pacijenata iz kovid bolnice Batajnica.

“Ti ljudi su već negativni, ali im je potrebna produžena kiseonička i druga terapija zbog postokovid sindroma i nisu za puštanje kuću”, kaže dr Stjepanović i dodaje da su tu i “stari” postkovid pacijenti, od kojih neki imaju tegobe i po godinu dana.

I dalje imaju zamaranje, suv kašalj, a skoro svakodnevno imamo pacijente s embolijom pluća, trombovi ili mikrotrombo usled poremećaja koagulacije ili kao i s drugim posljedicama na plućima.

Prof. dr Ašanin pojašanjava da je gotovo podjednak broj zaraženih korona virusom koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

Ostavite komentar: