Nova tura dijelova za S-400 sletjela u Tursku

Ruski avion sa novom partijom elemenata za sisteme S-400 sletio je na tursku avio-bazu „Murted“, saopštila je televizija „NTV“.

Televizija je prikazala video-snimak na kojem se vidi ruski avion koji se prizemljio u vazduhoplovnoj bazi „Murted“.

Ministarstvo odbrane Turske kasnije je potvrdilo da je četvrti ruski avion sa novom tranšom elemenata za PRO sisteme S-400 sletio na vojni aerodrom.

„Danas je nastavljena isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Četvrti ruski avion sa elementima za S-400 sletio je u vazduhoplovnu bazu „Murted“ u predgrađu Ankare“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na zvaničnom profilu na Tviteru.

Ministarstvo odbrane Turske je u petak 12. jula objavilo da su počele isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400. Kasnije je ove informacije potvrdila i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400, koji je vrijedan 2,5 milijarde dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će dio ugovora za S-400 platiti sama, a dio preko ruskog kredita. Prema riječima vicepremijera Rusije Jurija Borisova — ugovor predviđa i opciju nakon završetka glavnog dijela isporuke.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtijevao da se sporazum obustavi i da se umjesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašingtona i Ankare postala je manje napeta, izjavio je tada turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

 

Izvor:(SPUTNIK)

Ostavite komentar: