Njemačka brani „Sjeverni tok 2“: Odgovor Amerikancima istom mjerom

Šef komiteta za energetiku njemačkog Bundestaga Klaus Ernst predložio je da Berlin uvede sankcije protiv američkih senatora koji su inicirali novi set sankcija protiv gasovoda „Sjeverni tok 2“.

„Njemačka je dužna da iskoristi svoje predsedovanje Savjetom Evrope kako bi inicirala diskusiju o tome da li je Evropa postala satelit SAD, budući da to nije samo pitanje Njemačke. Moramo prestati samo da pričamo o tome i da djelujemo odlučno“, rekao je on.

Prema riječima Ernsta, sankcija, koje je najavila Amerika protiv gasovoda „Sjeverni tok 2“ predstavljaju „loše sredstvo ekonomske politike, zbog čega bi trebalo zapitati se i o uvođenju dažbina na uvoz američkog gasa“, naglasio je on.

„Ne samo dažbina, već i o uvođenju sankcionih mjera protiv američkih senatora koji su predložili ove mjere“, dodao je.
Podsjetimo, prethodno je njemačko Ministarstvo ekonomije objavilo izvještaj u kojem navodi da su nove sankcije SAD protiv „Sjevernog toka 2“ sporne prirode, kao i da bi prema novim formulacijama zakona o sankcijama, čak i njemački državni organi koji se bave administrativnim aktivnostima vezanim za gasovod, mogli da budu kažnjeni.

Inače, novi zakon predviđa kazne ne samo za kompanije koje stavljaju na upotrebu brodove za polaganje cijevi, već i za kompanije čiji se brodovi bave drugim aktivnostima vezanim za gasovod.

Pored toga, sankcije prijete kompanijama koje osiguravaju brodove za polaganje cijevi i firmama koje se bave sertifikacijom gasovoda, navodi list.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavite komentar: