Nisu željeli da se vakcinišu: Trojica monaha protjerana iz manastira Dečani

Trojica monaha koji su se decenijama podvizavali u manastiru Dečani Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji nedavno su protjerani zbog nespremnosti da dobiju vakcinu protiv Kovid-a, navodi portal vaseljenska.net. Jeromonah Serapion, monah Nikanor i monah Luka bili su članovi manastirskog bratstva preko 20 godina sve dok nisu došli u sukob sa igumanom Savom, koji snažno podržava vakcine i stroge mjere izolacije.

Izvor blizak monasima priča da iako zvanično nisu bili obavezni da se vakcinišu, o. Sava je sve više vršio pritisk na njih, i sve više pokušavao da ih odvoji od ostale braće, i fizički i u crkvenom, i društvenom smislu, govoreći nekoj bratiji da ne kontaktiraju sa njima. Otac Sava je čak zaključavao monahe u radionici zbog njihovih poslušanja.

– Jedan je bio poslednji ikonopisac, pa mu je zabranio da radi ikone i zaključao ga u radionicu, a drugi je bio poslednji drvorezbar i isto tako o. Sava ga je zaključao u radionicu. U manastiru su primenjivane i stroge blokade tokom poslednje dve godine, čak i kada to nisu zahtevali lokalni organi vlasti, kao i druge mere kao što je zahtevanje PCR testova za svakog monaha koji se vraća u manastir nakon što je bio odsutan iz manastira dan ili više i uskraćujući braći medicinsku negu koja nije vezana za KOVID – rekao je izvor blizak monasima.

Ostavite komentar: