Nikolas Maduro podržao ideju o vanrednim parlamentarnim izborima u Venecueli

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro u subotu je potvrdio da želi da organizuje vanredne izbore za Nacionalnu skupštinu Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije.

„Nacionalna konstitutivna skupština ima na svom dnevnom redu procjenu poziva za vanredne parlamentarne izbore ove godine — da bi se time legitimisala zakonodavna vlast u zemlji i da bi to bila odluka naroda“, rekao je Maduro tokom mitinga svojih pristalica u Karakasu.

U decembru 2015. godine venecuelanska opozicija je na parlamentarnim izborima prvi put nakon 17 godina dobila kontrolu nad radom skupštine, osvojivši dve trećine poslaničkih mandata. U decembru 2016. godine Nacionalna skupština Venecuele je proglasila predsednika države Nikolasa Madura odgovornim za krizu u zemlji. U januaru 2017. opozicioni poslanici su glasali za to da Maduro napusti funkciju zbog neispunjavanja svojih obaveza.

Maduro je praktično udaljio parlament iz učešća u političkom životu zemlje, sazvavši Nacionalni konstitutivni sabor i poverivši mu zakonodavnu vlast.

Krajem januara Maduro je izjavio da bi podržao održavanje parlamentarnih izbora u zemlji prije planiranog roka.

Maduro: Ja sam ustavni predsednik Venecuele

Maduro je na mitingu u subotu ponovo istakao da je on ustavni predsjednik Venecuele.

„Postoji samo jedan ustavni predsjednik kog je narod izabrao na slobodnim izborima. Taj predsjednik je radnički momak Nikolas Maduro Moros. Ja sam predsjednik cijele Venecuele. I nastaviću da upravljam sve vreme“, rekao je Maduro na mitingu.

Predsjednik Venecuele je političku opoziciju pozvao da „razmisli o dobrobiti zemlje” i podržao inicijativu o mirnom dijalogu koji predlaže nekoliko zemalja u tom regionu.

„Venecuela mora da traži svoj savjet… Pozivam ‘desne’ da razmisle o dobrobiti zemlje… da odustanu od puta intervencionizma… da prekinu da pozivaju na intervenciju u našoj zemlji, da prestanu da potpomažu državni prevrat koji je već propao”, rekao je Maduro.

On je podržao i zajedničku inicijativu Meksika i Urugvaja da se održi međunarodna konferencija u Montevideu o mirnom rešavanju krize u Venecueli.

Očekuje se da će na konferenciji, koja je zakazana za 7. februar, učestvovati predstavnici više od deset zemalja i međunarodnih organizacija. Cilj skupa jeste da položi temelj za stvaranje novog mehanizma dijaloga u koji će biti uključene sve političke snage u Venecueli, a koji bi mogao da povrati stabilnost i mir u tu zemlju.

Ko želi mir, mora da ga zaštiti

Maduro je predstojeće vojne vježbe, planirane za period od 10. do 15. februara, okarakterisao kao najvažnije i najmasovnije u čitavoj istoriji te latinoameričke zemlje.

„Vojne vježbe, civilno-vojne vežbe, vežbe koje će biti održane od 10. do 15. februara, biće najveće i najvažnije od svih koje je organizovala naša zemlja tokom svoje 200-godišnje istorije“, rekao je venecuelanski predsjednik u subotu, na mitingu svojih pristalica u Karakasu.

Prema Madurovim riječima, bez obzira na to što „Venecuelanci žele samo mir“, Sjedinjene Američke Države svakodnevno prete venecuelanskom narodu.

„Ako želiš mir, budi spreman da ga zaštitiš“, naglasio je Maduro i pozvao sve žitelje Venecuele da posete vojne manevre.

U Venecueli se u subotu istovremeno održava i nekoliko skupova Madurovih protivnika.

Predsednik opozicionog parlamenta Venecuele Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe privremenim šefom države, a njegovo samoproglašenje za venecuelanskog lidera priznale su SAD i niz drugih država.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

Ostavite komentar: