Nikola Tesla ponovo dobio spomenik u Gospiću

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad vajara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovno je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak na svečanosti povodom otkrivanja spomenika, da je to prilika “da se još jedan put poklonimo velikome Tesli”, prenosi Hina.

Još 2006. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić obezbijedio je novac za kalup za spomenik Tesli koji je danas ponovo postavljen u Gospiću kako bi, kako navodi hrvatska agencija, “zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog porijekla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i cijelom svijetu”.

“Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i uz intervencije umjetnika i naučnika poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio cijeli svijet”, rekla je Obuljen Koržinek.
Dodala je da vjeruje da će Tesla biti podsjetnik mladima da treba vjerovati u znanje, u svoje snove i uvijek raditi za opšte dobro.

Skulptura je vraćena u Gospić poslije gotovo 30 godina, a novi odlivak zamijenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992, podsjeća Hina.

Skulptura je odlivak sačinjen u Livnici akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ista skulptura je postavljena na američkim Nijagarinim vodopadima i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gipsani model Frane Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronzi bio je toliko uništen da je bilo bolje otići u Beograd i skinuti otisak. Međutim, kako se svaka skulptura može izliti u nekoliko primjeraka, ovo je, rekla je Obuljen Koržinek, “apsolutno reprezentativni spomenik”.

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslina rodnog mjesta i Memorijalnog centra koji je donedavno imao 42.000 posjeta godišnje.

 

 

Ostavite komentar: