“Nije se katapultirao da bi spasio živote”: Ovo je pilot koji je upravljao avionom koji se srušio

Avionom MIG-21 koji se danas srušio na granici Bosne i Hercegovine i Srbije upravljao je pilot Zvonko Vasiljević.

U nesreći je poginuo jedan pilot, dok se za drugim se traga.

Zvonko važi za izuzetnog pilota i u kolektivu gdje radi za njega imaju samo riječi hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva gdje je upravljao avionom “Orao”, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na MIG-u 21. Odatle je i poletio jutros, piše Ucentar.rs.

“Vjerujemo da je vidio da će avion udariti u kuće zato se i nije katalputirao. Da bi spasio živote. Vjerovatno da je on rekao da se mlađi kolega katalputira. Takav je čovjek. Najbolji od najboljih”, kažu njegove kolege.

Na Fejsbuk profilu Vasiljevića nalazi se upravo njegova fotografija i fotografija MIG-a 21. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je „55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji!“.

Inače, vojni stručnjaci su rekli da se najvjerovatnije radi o avionu MIG-21 čiji je posljednji primjerak uveden u tadašnju JNA u decembru 1986.godine.

Prizemljen je 2015. godine, i remontovan u Zavodu „Moma Stanojlović“ sljedeće godine. Prema planu u upotrebi u Vojsci Srbije do 2026.godine.

U ovom trenutku Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je avion jutros pregledan i da je tehnički bio spreman za let.

Ostavite komentar: