Ni životinje nisu sigurne: U dvorištu crkve u Novom Brdu otrovani psi

Kosovska policija ispitala je jedno lice, nakon što su četiri psa otrovana i uginula u dvorištu crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Novom Brdu.

Na video snimcima koje je Radio KiM objavio na “Fejsbuku” vidi se radnik firme “Biolend”, koja je u vlasništvu Albanca, a koji daje hranu psima u vlasništvu sveštenika Steve Mitrića.

Radnik je na vozilu “kvad” došao na crkveno imanje, na mjestu gdje se nalazi dječije igralište, namamio pse i dao im hranu.

Obučen u radni kombinezon, bacao je svakom psu pojedinačno i kad se uvjerio da su svi uzeli hranu udaljio se sa crkvenog posjeda. Na imanju je nađeno još ostataka hrane koju je bacao.

Do sada su uginula četiri psa, a jedan pas još umire u dvorištu, naveo je Radio KiM.

Firma “Biolend” bavi se proizvodnjom organske hrane i jaja. Zemljište na kom se nalazi kupljeno je od Srba u proteklom periodu.

Sveštenik Stevo Mitrić rekao je da su svi potreseni i da ne može da smirim ni sebe, ni porodicu.

“Ćerku Milijanu, koja je bila posebno vezana za Miksija, odveo sam u Manastir Draganac. Ne može da gleda i podnese ovo. Miksi je mešanac belgijskog ovčara i vučijaka, a ostalo su mešanci o kojima se Milijana starala. Ne znam šta da radim. Sada pokušavamo da bar jednog da spasimo, dajemo mu jogurt”, rekao je sveštenik Mitrić.

Kosovska policija je izašla na lice mjesta, izvršila uviđaj, pregledala snimke i nakon konsultacija sa nadređenim službenicima savjetovala svešteniku da zamrzne pse, naruči privatnu obudkciju i toksikološku analizu.

Portparol Kosovske policije Ismet Hašani potvrdio je da je slučaj trovanja pasa u crkvenom dvorištu u Novom Brdu zabilježen još u srijedu, 26. aprila, te da je policija izvršila uviđaj.

On je potvrdio da je jedno lice ispitano, ali da nije zadržano u pritvoru.

“Jedan čovjek je intervjuisan u vezi s tim i istražni organi rade na tome da utvrde da li je istina da ih je on otrovao ili ne”, naveo je Hašani.

On je prenio da je ispitani radnik prenio da mu je namjera bila samo da nahrani pse, a ne i da ih otruje.

“Radi se na dokazima i dalje”, dodao je Hašani, portparol Policije za region Gnjilana.

Novo Brdo je opština sa srpskom većinom i stanovništvom koje živi u velikom siromaštvu, a od 1999. godine one je izloženo je čestim pljačkama, prijetnjama i napadima. Mnogi Srbi žive od socijalne pomoći i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkve, koja u ovom kraju ima narodne kuhinje sa velikim brojem korisnika.

Ostavite komentar: