Nemaju sluha za ljekare: Zdravstveni radnici u Sloveniji izloženi svakodnevnim prijetnjama

Zdravstveni radnici u Sloveniji zabrinuti su, pored naglog povećanja broja zaraženih sojem omikron virusa korona, zbog prijetnji koje im stižu.

Šef službe za korporativnu sigurnost Matjaž Tavčar rekao je da u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana dnevno dobiju i do 30 različitih elektronskih poruka i telefonskih poziva s prijetnjama zdravstvenom osoblju.

Tavčar je istakao da im prijete da ih prisiljavaju na vakcinaciju ili u vezi s liječenjem, a svakog dana dolazi i da direktna ugroženost stigne od pacijenata koji dođu na pregled.

On je upozorio da su prijetnje i nasilje neprihvatljivi i da se prijavljuju policiji.

Apelovao je da ljudi imaju razumijevanja za zdravstvene radnike za koje je rekao da su iscrpljeni jer na suzbijanju epidemije rade već skoro dvije godine.

Načelnik Infektivne klinice u UKC-u Tatjana Lejko Zupanc rekal je na konferenciji za novinare da je trenutno 10 odsto zaposlenih odsutno iz raznih razloga, a da se skoro četvrtina bolovanja odnosi na radnike koji su zaraženi ili im je zbog rizičnog kontakta određen karantin, prenosi Hina.

Prema njenim riječima, u UKC-u, najvećoj slovenačkoj zdravstvenoj ustanovi, ne očekuju većih problema i dobro su spremni na širenje epidemije, ali su moguće teškoće na odjeljenjima koji nisu rezervisani za pacijente oboljele od kovida.

Ostavite komentar: