Nemaju mira na Kosovu! U proteklih 13 mjeseci zabilježeno čak 136 napada na Srbe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom predsjedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, kome je prenio da je od početka prošle godine do danas zabilježeno 136 napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Ukazujući na ugrožena ljudska i građanska prava Srba, Petković je istakao da su prištinske vlasti onemogućile srpske birače da učestvuju na referendumu o ustavnim promjenama Srbiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je ocijenio da je sprečavanje glasanja dodatni pritisak na Srbe i svojevrsni vid političkog nasilja, koji je uslijedio nakon višemjesečnih napada i provokacija.

Petković je naglasio da su etnički motivisani incidenti usmjereni protiv Srba, njihove i imovine Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije gotovo svakodnevni, a kao primjer te prakse naveo nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu.

Petković je sagovornika upoznao i sa najavama prištinskih političara da će Srbima biti zabranjeno da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, što se odnosi i na izbore 3. aprila.

“To će imati dalekosežne i nesagledive posledice po normalizaciju odnosa i poništiti do sada postignute pomake kroz dijalog Beograda i Prištine”, ocijenio je Petković.

On je istakao da srpski narod želi da glasa na predstojećim izborima, što mu mora biti omogućeno na isti način kao i do sada, dodajući da destruktivno ponašanje Prištine ne smije biti prepreka da Srbi iskoriste svoja građanska i demokratska prava.

Ostavite komentar: