Nema više ograničenja za okupljanje na otvorenom u Srbiji

Krizni štab Vlade Srbije donio je danas odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je riječ o okupljanju na otvorenom prostoru, rekla epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

“Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance – udaljenost minimum od jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada”, rekla je Tepavčevićeva.

Ona je navela da je preporuka Kriznog štaba da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testiranju, a koji nemaju nikakve simptome, ubuduće idu u kućnu izolaciju, a da će posljednju riječ o tome dati Vlada Srbije na narednoj sjednici.

“Kućna izolacija traje 14 dana, uz zdravstveni nadzor. NJihovo stanje će se stalno pratiti. Ukoliko nakon toga ne bude simptoma, ponovo se radi tetsiranje i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila”, rekla je Tepavčevićeva za Tanjug.

Krizni štab donio je danas i preporuku da nošenje lične zaštitne opreme, maski i rukavica, ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će, takođe, konačnu odluku donijeti Vlada Srbije.

 

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: