Nema priznanja! Vučević: Čuvaćemo mir i Srbe na Kosmetu

10.03.2024. | 10:57

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je nacionalni interes Srbije da čuva mir, a prvorazredni zadatak da se očuva mir i srpsko stanovništvo na Kosmetu, poručivši da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo.

On je rekao da je situacija na Kosmetu najveći bezbjednosni rizik jer Srbija nema punu kontrolu nad svojom teritorijom, a međunarodna zajednica okreće glavu od de fakto etničkog čišćenja i nasilja nad Srbima.

“Oni ne reaguju, a napadi ne prestaju”, rekao je Vučević.

On je naglasio da mu se čini da postoji razmišljanje da će “kada se Srbi pokupe na traktore i odu” lakše okončati proces priznanja takozvanog Kosova.

“Mi ćemo sve učiniti da ih niko ne ugrožava. Neka se ne zanose da će progonom naterati Srbiju da ih prizna. Nema priznanja, nema nove albanske države”, rekao je Vučević za Televiziju “Pink” i dodao da može samo da se priča o kompromisu.

On je istakao da sve na Kosmetu govori čija je to zemlja, čije su to svetinje, ali da je izuzetno teško jer premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti suštinski pravi atmosferu da se tamo ne može opstati.

Vučević je rekao da se Srbija za Kosmet bori svim diplomatskim sredstvima i da smatra da je ta opcija najbolja jer joj ostaju još samo dvije – da ide u rat ili da ćuti.

“Mislim da je prva opcija najbolja – da se zadržimo na diplomatskim aktivnostima, a da sukob ostane posljednja instanca”, naveo je Vučević.