Nema milosti: Otkaz učiteljici koja je pozivala đake na moleban

Učiteljica Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila je otkaz, saopštila je direktorka OŠ Jugoslavija Biljana Vukmanović.

Dodaje da je, nakon što je saznala da je Višnjić pozivala đake na moleban 4. oktobra na vajber grupi odjeljenja V-2, shodno Zakonu o radu pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti u vezi sa događajem.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu, čiji je subjekat nadzora bila OŠ ‘Jugoslavija’, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić. Tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a potom su utvrđene činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić načinila težu povredu radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora“, navela je Vukmanović.

Na izricanje mjere, kao je dodala, “uticalo je prethodno ponašanje Višnjić i prethodno izrečena mjera”.

“Kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove u obavezi sam da, shodno funkciji koja mi je povjerena, poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno članu 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”, saopštila je Vukmanović.

Navela je da član 2 istog Zakona propisuje da “obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem” a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.

Postojeći zakoni i Statut škole jasno propisuju, dodaje, šta su nadležnosti odjeljenskog starješine, tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da je Višnjić prekršila brojne zakonske odredbe.

“U proteklom periodu, Višnjić je u pojedinim medijima, pa čak i na jednoj TV stanici plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja mog ličnog ugleda i kredibiliteta, a bez prethodnog konatkta novinara za pravovremenu i preciznu informaciju, neophodnu za objektivno i profesionalno izvještavanje. Višnjić je u etar, putem takvih medija, pustila brojne izjave koja su suprotne činjeničnom stanju i daleko od prave istine, a o čemu postoje validni dokazi”, piše u saopštenju.

Dodala je da u OŠ “Jugoslavija” radi izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju svoju misiju prosvjetnog radnika. Iza ogromnog rada ovih nastavnika su brojni uspjesi i priznanja.

Višnjić je u žižu javnosti dospjela nakon što je suspendovana zbog navodnog podsticanja djece na politički aktivizam u jeku previranja u Crnoj Gori.

Protiv nje je početkom ove godine uprava barske Osnovne škole “Jugoslavija” pokrenula disciplinski postupak zato što je, navodno, učenicima na času likovnog zadala da crtaju trobojke. Svi đaci su nacrtali srpsku trobojku u čijoj se sredini nalazio crtani junak Veliki štrumpf.

Ostavite komentar: