“Nećemo vam mi birati lidere, sankcije nisu naš adut”: Eskobar otkrio planove za Srbiju

Zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stajt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku SAD dokle god nastavlja da ide evropskim putem.

Naš odnos sa Srbijom nije ni dobar ni loš, komplikovan je. Nadam se da će ovo ‘partnerstvo u razvoju’, koje imamo sa Srbijom, moći da pomogne stabilnosti u regionu, kazao je Eskobar, odgovarajući na pitanje da li je Srbija destabilizujući faktor u regionu, piše Al Džazira.

Bajdenov čovjek za Balkana, Eskobar, izjavio je za Al Džaziru Balkans da odnos Amerike i Srbije nije ni dobar ni loš, već komplikovan.

“Nadam se da će ovo ‘partnerstvo u razvoju’, koje imamo sa Srbijom, moći da pomogne stabilnosti u regionu”, kazao je Eskobar, odgovarajući na pitanje da li je Srbija destabilizujući faktor u regionu.

On je na 11. Bezbjednosnom forumu naveo da „Sjedinjene države nemaju u planu da biraju lidere na Balkanu“.

“Ne želim da razočaram neke, ali sankcije neće biti naš glavni alat, to nije rješenje za Balkan. Rješenje su izbori i motivisanje građana i javnosti da učestvuje u političkom prostoru. Mora da se otvori veći prostor za dijalog sa civilnim društvom. Bez obzira da li političari razumiju moje poruke, vjerujem da ih javnost razumije”, rekao je Eskobar.

Eskobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za to područje, učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

Tijelo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Uoči pretresa Eskobar se javnosti obratio u utorak preko video linka i to učesnicima Jedanaestog beogradskog bezbjednosnog foruma – organizovanog u Srbiji.

Mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. vijeka“, bila je jedna od poruka specijalnog američkog izaslanika.

“Želja Sjedinjenih Država je da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije. To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku”, poručio je Eskobar u uključenju putem video linka.

Kao jedan od najvećih izazova Eskobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina – mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu riješeni.

“Odgovor na pitanje da li će se pojaviti ljudi sa vizijom ekonomskog napretka ili će se nastaviti razgovori o devedesetim godinama je izbor naroda, a ne spoljnih aktera. Moguće je da SAD uvedu sankcije, ali ako se to dogodi, ne radi se o glavnom oruđu, niti o rješenju”, rekao je Eskobar – konstatujući da u Srbiji postoji povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, kao i da je Ministarstvo finansija, kako se izrazio, sprovelo kontrolu nevladinih organizacija.

Ostavite komentar: