Neće zaposliti crnce i “četnike iz Niša”: Vlasnik picerije iz Hrvatske vrijeđao po rasnoj osnovi

13.09.2022. | 17:05

Brojne su reakcije na objavu vlasnika samoborske picerije “Lokdaun” u kojoj poručuje da neće zaposliti crnce i “četnike iz Niša”, a policija je već krenula s postupanjem vezanim za objavu koja bi mogla biti okarakterizovana kao govor mržnje, prenose hrvatski mediji.

U objavi se navodi da neće zapošljavati “pakistance, bagladešance i četnike iz Niša” jer se boje da bi tako “dodatno nagrdili Samobor tim crncima”.

Tužilac Tena Šimonović Ajnvalter ocijenila je da je vlasnik picerije iz Samobora, koji je pogrdnim i uvredljivim porukama izjavio da ne želi radnike određene boje kože, etničke pripadnosti ili nacionalnog porijekla, prešao granicu dobrog ukusa i civilizovane komunikacije, ali i zakona.

Ona je upozorila da ovakva objava predstavlja direktnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, koja je zabranjena.

U Hrvatskoj je zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zagarantovana Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom EU, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

“Jedini zakoniti kriterijum kojim se poslodavac može voditi kod zapošljavanja je činjenica ima li kandidat tražena znanja i vještine za radno mjesto, ne i njihova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno porijello”, naglašavaju iz kabineta pravobranioca.