Ne zaboravite sjedišta za djecu: U saobraćajkama u Srbiji stradalo četvoro mališana

Na putevima u Srbiji u saobraćajnim nezgodama od početka godine stradalo je četvoro djece, rečeno je na sjednici Tijela za koordinaciju poslova bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Na sjednici, kojoj je kao rukovodilac tog tijela prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, istaknuto je da je zbog toga neophodno pojačano raditi na podizanju svijesti vozača o upotrebi sjedišta za djecu i poštovanju saobraćajnih propisa.

Vulin je rekao da su pojačana kontrola saobraćaja i veće prisustvo saobraćajne policije povećali bezbjednost na ulicama, ali da je uprkos tome za sprečavanje saobraćajnih nezgoda potrebna visoka svijest i odgovornost svakog pojedinca, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

“Na svakom pojedincu je da bude savestan i odgovoran, da ne seda u auto pod dejstvom alkohola i narkotika, da poštuje ograničenu brzinu kretanja i sve saobraćajne propise, kao i da zaštiti dete tako što će ga staviti u sedište, te da vezuje pojas. Samo na taj način štiti i sebe i živote drugih”, rekao je Vulin.

Direktor policije Vladimir Rebić istakao je da je 2020. godine zabilježen najmanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama od kada se prati stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srbiji.

Rebić je dodao da je u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne, zabilježeno smanjenje broja stradalih i povrijeđenih.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Duško Pešić je predložio da se u okviru ovog tijela formira radna grupa za unapređenje bezbjednosti djece.

On je dodao da bi ta grupe trebalo razmotriti ideju da se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama uvede saobraćajno vaspitanje u okviru koga će se djeca edukovati bezbjednom ponašanju u saobraćaju, ali je isto tako istakao da je neophodno konstantno podizanje svijesti i kod roditelja.

Takođe je predložio da se u okviru ovog tijela formira i radna grupa za unapređenje djelovanja i koordinacije hitnih službi nakon saobraćajnih nezgoda, kako bi se pravovremeno reagovalo i ukazala pomoć povrijeđenima.

Ostavite komentar: