NATO se oglasio nakon Kurtijevog “otkrića”

Zvaničnik NATO-a izjavio je da kosovske bezbjednosne snage moraju da obavijeste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na sjeveru KiM.

“Svaki pokret KBS na sjeveru Kosova zahtijeva prethodno obavještenje i saglasnost komandanta Kfora”, istakao je neimenovani zvaničnik NATO-a u odgovoru za prištinski list.

On je napomenuo, kako se navodi, da se već razmatra nivo angažmana NATO sa KBS, nakon odluke o transformaciji KBS i da se razgovori po tom pitanju nastavljaju, prenio je Kosovo Onlajn.

U odgovoru se precizira 20-godišnji doprinos NATO stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i naglašava da misija NATO ostaje nepromenjena i u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

“Mi smo tu da održimo bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vrijeme, poslije odluke o transformaciji KBS, sada preispitujemo nivo NATO angažmana sa KBS. Ove diskusije se nastavljaju. Naš mandat se nije promijenio i nastavićemo mirovnu misiju. NATO takođe podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rješenje za region”, navedeno je u odgovoru NATO za Gazetu ekspres.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas sporazum postignut 2013. godine između Hašima Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andresa Foga Rasmusena.

U objavljenom sporazumu, Tači je kao premijer u to vrijeme dao garanciju NATO da će KBS djelovati na sjeveru Kosova samo uz prethodni dogovor sa Kforom.

Gepostet von BL Portal am Mittwoch, 26. Februar 2020

 

Izvor:(B92)

 Ostavite komentar: