NATO: Poštujemo pravo Srbije da bira svoje aranžmane

NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, navodi se u odgovoru Sjevernoatlantske alijanse na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ruskoj donaciji vojne opreme Srbiji, a imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima.

Na pitanje o odluci Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontinenta preko njene teritorije, NATO u saopštenju navodi da bi o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu. NATO u saopšternju ističe partnerski odnos koji ima sa Srbijom.

“Srbija je bila domaćin najveće civilne vježbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požar”, navodi NATO i ističe zajednički napor na reformi snaga bezbjednosti i institucija u Srbiji.

Kada je riječ o drugim vidovima saradnje, NATO poseban značaj pridaje obuci pripadnika Vojske Srbije, čime im se pomaže da daju svoj doprinos u međunarodnim mirovnim misijama.

“Investirali smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 200 tona municije. Srbija je takođe zajedno sa NATO radila na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja, čime je doprinijela stabilnosti na Bliskom istoku”, stoji u saopštenju, prenosi ATV portal.

U Nišu je danas prikazano 10 oklopnih vozila koje je Rusija donirala u okviru vojno-tehničke saradnje.Ostavite komentar: