Nasjela na “prazne priče”! Žena (45) ostala bez 67.000 evra zbog internet prevare

Investicione prevare obećavaju brzu dobit, ali građani često budu oštećeni za velike novčane iznose, upozorila je u četvrtak bjelovarsko-bilogorska policija nakon što joj je 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila da je na ulaganju u naftu prevarena za 67 hiljada evra.

Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute te je u prilogu ostavila svoje podatke za kontakt nakon čega ju je tokom tri mjeseca kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektronske pošte i aplikacija za komunikaciju više osoba.

Uvjerile su je da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit, ali su za isplatu uslovljavali plaćanje poreza na dobit pa je 45-godišnjakinja u više desetina navrata uplatila više od 67 hiljada evra.

Ali, dobit od ulaganja nije dobila, izvijestila je policija koja je još jednom upozorila građane na investicione prevare putem društvenih mreža.

Prevaranti pritom najčešće nude unosne investicione mogućnosti, kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije.

Još jedan indikator da se radi o prijevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme, te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristrasan finansijski savjet prije nego ulože sredstva.

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerovatno i nije istina.

Građani koji su već uložili u taj oblik prevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvati se budućih prevara jer će ih prevaranti vjerovatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima, navodi “Poslovni”.

Ostavite komentar: