Narod izašao na ulice: Protest u Beogradu protiv evropskog plana za Kosmet

17.03.2023. | 20:15

U Beogradu je večeras održan protest protiv prihvatanja evropskog plana za Kosovo pod nazivom “Srbija pamti, brani i ne da”, u organizaciji opozicionih parlamentarnih stranaka desnog političkog spektra, “Dveri”, “Zavetnika”, koalicije NADA, koju čine DSS i POKS.

Prethodno se nekoliko hiljada građana okupilo ispred Hrama Svetog Save odakle su otišli do zgrade Predsjedništva Srbije gdje je kancelarija predsjednika Aleksandra Vučića, a protest je nastavljen ispred spomenika ruskom caru Nikolaju drugom koji se nalazi prekoputa Predsjedništva.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je na skupu protiv francusko-njemačkog predloga o Kosovu da Beograd danas “ponovo liči na srpsku prestonicu” i da je “pronašao svoju kosovsku dušu”.

“Ko ako ne mi, i kad ako ne sad”, kazao je Obradović i pozvao okupljene da se usprotive prihvatanju i primjeni tog sporazuma.

Okupljeni građani nosili su transparente “Zajednica srpskih opština je prevara”, “Kosovo je srce Srbije”, “Ne kapitulaciji”, “Ne damo Kosovo”, “Ne damo svetinje”.

Liderka stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da je veliki broj ljudi bio spriječen da dođe u Beograd, i s juga i sa sjevera zemlje, a sve je to, kaže, radila policija. Navela je da su vozila slata na dodatni tehnički prevoz, a mnogo autobuskih prevoznika je odustalo od organizovane vožnje.

Okupljeni su imali tri zahtjeva – da se odbaci evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da Vučić podnese ostavku i da se raspišu odmah izbori.

Predsjednik Pokreta obnove kraljevine Srbije Vojislav Mihailović rekao je da se, otkad je Vučić došao na vlast, prvi put desilo da narod vodi neko ko se plaši sopstvene senke“.

“Poruka je jasna i glasna, da mora da ode, podnese ostavku i raspiše vanredne izbore. Pravo je na našoj strani i kad tad ćemo vratiti suverenitet nad našim Kosovom”, kazao je Mihailović.

Skup je bio posvećen i godišnjici stradanja Srba na Kosovu i Metohiji, kao i obilježavanju 24 godine od početka NATO bombardovanja Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Protest se održava pred najavljeni odlazak Vučića u Ohrid na nastavak razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Foto: Vojin Radovanović / Danas