Napustio konferenciju za medije: Kurtija iznerviralo pitanje o ZSO

Premijer tzv Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je danas da povod za posljednje događaje na sjeveru Kosova nisu ni preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice, niti suspenzija direktora policije na sjeveru Kosova već suprotstavljanje njemačko-francuskom predlogu za sporazum.

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da su, uprkos nedavnim dešavanjima na sjeveru, državne institucije nastavile da rade normalno.

Prema njegovim riječima, institucije nastavljaju sa zamjenom nelegalnih tablica u RKS, dok je do sada izrečeno više od 800 opomena vozačima sa srpskim registarskim tablicama gradova sa Kosova.

Upitan o formiranju Zajednice opštine sa srpskom većinom, Kurti je rekao da na ovo pitanje odgovara već devet godina i da nema novog odgovora „na stara pitanja“, a potom napustio konferenciju za medije.

Kurti je inače protiv formiranja, kako je to nazivao, monoetničke zajednice na Kosovu.

Prema riječima kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Sveče, Kosovo je do 7. novembra prihvatilo ostavke 461 srpskog službenika za sprovođenje zakona, 107 graničnih policajaca i deset policijskih istražitelja.

Dodao je da mu je žao što su srpski policajci dali ostavku.

Ostavite komentar: