Naprednjacima apsolutna većina, iznad cenzusa socijalisti i SPAS

Prema poslednjim projekcijama Ipsosa i Cesida, na osnovu obrađenih 93,6 odsto uzorka na danas održanim izborima za Narodnu skupštinu Srbije ubjedljivo vodi lista Srpske napredne stranke sa 62,6 odsto.

Druga po broju glasova je koalicija SPS – Jedinstvena Srbija sa 10,9 odsto i lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju sa 4,2 odsto, podaci su CeSID-a i Ipsosa.

Za sada su samo ove tri stranke prešle cenzus od tri odsto za ulazak u Skupštinu Srbije.

Prema istim procjenama, u Skupštinu ulaze i četiri od pet manjinskih stranaka.

To su Savez vojvođanskih Mađara, SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i Demokratska partija Makedonaca, te Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena Dolina, dok Ruska stranka nije ušla u parlamente.

Najbliže cenzusu su još liste Za Kraljevinu Srbiju sa 2,7 odsto, Suverenisti Saše Radulovića sa 2,6 odsto i Pokret Metla 2,4 odsto. Broj nevažećih listića je oko 4 odsto.

SNS bi u novom sazivu parlamenta trebalo da ima 189 poslanika. Druga po snazi biće lista SPS-JS sa 32, SPAS Aleksandra Šapića imaće 12, Savez vojvođanskih Mađara 9, Albanska demokratska alternativa 3 , Lista Muamera Zukorlića 3, a SDA Sandžaka 2 mandata.

Bojan Klačar iz Cesida kaže za RTS da je, prema dosadašnjim pokazateljima, izlaznost na izborima 47,7 odsto.

Ovaj postotak ne uključuje izlaznost na Kosovu i Metohiji, u inostranstvu i zatvorskim jedinicama, pa se očekuje da će izlaznost biti nešto veća.

Predstavnici Saveza za Srbiju u saopštenju po zatvaranju biračkih mjesta tvrde da je ideja bojkota uspjela, jer kako tvrde, tamo gdje je izlaznost na izborima manja od 50 odsto, vlast nema legitimitet.

Predsjedavajući Saveza za Srbiju Dragan Ðilas smatra da je Srbija danas rekla ne vlasti Aleksandra Vučića i tvrdi da je bilo pritisaka na birače, pretnji, kupovine glasova, ne navodeći konkretne primjere za to, ali tvrdi da su takvi slučajevi navodno zabilježeni na više od pet odsto biračkih mjesta.

On je naveo da njihovi podaci sa biračkih mjesta od posmatrača kažu da izlaznost nije prešla 42 odsto, a u Beogradu nije prešla 36 odsto i navodi da Savez za Srbiju nastavlja borbu i da očekuju pomoć Evrope.

 

 

 

Ostavite komentar: