Napadi se nastavljaju: Hram na Kosovu i Metohiji na meti vandala, ispisani grafiti OVK

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je napad na Crkvu Svetog Petra i Pavla u Brodu kod Štrpca, te ocijenilo da skrnavljenje i ispisivanje grafita terorističke organizacije OVK ukazuje na povećan stepen uroženosti srpske vjerske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo je zatražilo da se ovaj događaj hitno rasvijetli, a počinioci kazne s ciljem suprostavljanja ekstremizmu i nasilju.

“Uporedo sa agresivnom kampanjom zloupotrebe kulture i srpskog kulturnog i verskog nasleđa koju Priština vodi prema međunarodnim organizacijama, svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja objekata Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Ministarstvo je ocijenilo da ovaj vandalski čin, koji predstavlja jasnu poruku prijetnje, istovremeno raskrinkava dvoličnost Prištine u njihovom jalovom pokušaju prikazivanja stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture.

“Potpuno suprotno tim namerama da se takozvana lažna država predstavi kao tolerantna i multikulturalna, koja tobože garantuje prava svima, na ovaj način još jednom na delu pokazuje da nije u stanju da štiti crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve od kontinuiranih napada i nasrtaja”, navodi se u saopštenju.

Nepoznata lica provalila su u Hram Svetog Petra i Pavla u selu Brod na Kosovu i Metohiji i ispisala grafite terorističke OVK, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Nepoznata lica provalila u hram Svetog Petra i Pavla u Brodu i ispisala grafite OVK.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske je navedeno da je 18. jula kosovska policija obavijestila lokalnog sveštenika u Štrpcu da su prilikom rutinskog obilaska hramova vidjeli oštećena vrata na hramu Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod.

Parohijski sveštenik zatekao je polomljenu bravu na ulaznoj kapiji, na silu otvorena vrata na hramu i grafite OVK u hramu.

Ostavite komentar: