Napadač iz Krajstčerča obilazio Balkan

Osumnjičeni za teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč, Brenton Tarant, putovao je na Balkan u protekle tri godine. Obilazio je turističke znamenitosti gdje je navodno učio o bitkama između hrišćana i Otomanske imperije.

Vlasti u Bugarskoj, Turskoj i Hrvatskoj potvrdile su da je Tarant bio u posjeti tim zemljama 2016–2018. godine.

Mađarske službe zadužene za antiterorizam sugerisale su da je Tarant takođe dolazio i u tu srednjoevropsku zemlju, dok mediji u BiH pišu o njegovom boravku 2017.

Kako navodi portal Kliks, Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

AP piše da je Tarant obilazio turističke znamenitosti, gdje je navodno učio o bitkama između hrišćana i Otomanske imperije.

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji naše zemlje. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao ka Hrvatskoj.

Prema informacijama hrvatskog portala 24 sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara.

Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb, prenosi Kliks.

U međuvremenu, informaciju o njegovom boravku u Hrvatskoj potvrdio je premijer Andrej Plenković.

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Hrvatsku, može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Tarant na istanbulskom aerodromu

Turska državna televizija navela je da je napadač iz Krajstčerča u Turskoj boravio dvaput 2016. – od 17. do 20. marta i od 13. septembra i 25. oktobra.

TRT je objavio i snimak sigurnosne kamera na kojoj se vidi Tarant na istanbulskom Aerodromu “Ataturk”.

Kako navode vlasti u zemljama u kojima je Tarant boravio, istražuje se da li Tarant bio u kontaktu sa lokalnim stanovništvom.

Brenton Tarant izveden je pred istražnog sudiju, koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila, kada mu počinje suđenje.

U napadu koji je Tarant izveo na dvije džamije u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi, dok je u bolnicama i dalje oko 40 povrijeđenih. U kritičnom stanju je njih 11.

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: