Napad na srpsku djecu: Obilježeno 19 godina od zločina u Goradževcu

Svetom liturgijom i parastosom u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu danas je obilježeno 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske djece na rijeci Bistrici, što je jedan od najvećih zločina od dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

U oružanom napadu na više od 50 srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Jovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/ Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.

Liturgiju i parastos služio je vikarni episkop novobrdski arhimandrit Ilarion, koji je u besjedi istakao da je ovaj svijet prepun rana i da “tajna bezakonja ne smije biti zaboravljena”.

“Vaš opstanak na ovom stratišu jeste velika pobeda. Treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na ovom strašnom mestu”, rekao je episkop Ilarion.

On je naglasio da se narod u crkvi Presvete Bogorodice okupio zbog stradale djece.

“Ta deca su u vreme dok su najveća nepravda i zlo trijumfovali, imala snage da se raduju životu. Nisu odustali od svoje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju”, rekao je vladika Ilarion.

Istakavši da je stradanje srpske djece hrišćanska i pobjeda jevanđelja i vjere, episkop Ilarion je poručio da osmijeh Pantov i stamenitost Ivanova moraju biti putokaz da njihov primjer gori, kao što gore svijeće upaljene za njihovu dušu u crkvi Presvete Bogorodice.

“Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti. Nisu pristali da se zagledju u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu”, rekao je vladika Ilarion.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić rekao je da su se danas okupili u znak sjećanja na nevinu stradalu djecu, žrtve strašnog zločniča.

“Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet”, rekao je Tajić.

Milosav Dakić, otac ubijenog dječaka Pantelije, rekao je da se od ubica ne može očekivati da pronađu zločince koji su ubili Pantu i Ivana, ali da živi u nadi da će država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić da se više založe da se ponađu naredobodavci i počinioci zločina na rijeci Bistrici.

“Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak i plašim se da će kako vreme odmiče istina o stradanju naše dece izbledeti”, rekao je Dakić.

Mirjana Srbljak, majka ranjene Dragane Srbljak, rekla je novinarima da je poslije 19 godina od zločina situacija istovjetna.

“Mi čekamo, rane ne zarastaju i svake godine na dan sećanja obnavljamo tu strašnu sliku i patnju sa kojom živimo”, rekla je ona i pozvala nadležne u Srbiji da istraju u pronalaženju počinilaca zločina i da nađu sredstva i metod da se u Goraždevcu zadrži srpska mladost.

Parastos je služen u prirusustvu monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prirenske, porodica i prijatelja djece.

Okupljanje Srba u crkvi izlazak na groblje u Goraždevcu proteklo je mirno uz vidno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

Ostavite komentar: