“Najviše bih volio da posjetim Dečane”: Nijemac Oliver prešao u pravoslavlje

Advokat Oliver Like (45), Nijemac koji godinama živi u Švajcarskoj, rođen u protestantskoj porodici, koji je čitavog života bio ateista, prije nekoliko dana krstio se u srpskoj crkvi i prešao u pravoslavlje.

To je “posljedica” Oliverove ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu, sa čijim se nedaćama i istorijom upoznao prilikom raznih posjeta Srbiji. Oliver je rođen u Ofenburgu, gdje je kao dječak upoznao Nebojšu, Srbina iz Pančeva koji mu je ubrzo postao najbolji prijatelj. Od njega je i prvi put imao prilike da čuje o teškim vremenima u Srbiji, sankcijama, ratovima, istoriji.

Upravo zbog Nebojše, u Srbiju je prvi put došao davne 1998, kada je imao 22 godine.

“Sam moj dolazak iz Njemačke u Srbiju je bio komplikovan. Nisam mogao da dođem avionom, te sam morao da putujem autobusom, preko Mađarske. Trebala mi je i viza preko konzulata u Frankfurtu. Tada sam vidio posljedice ratova i sankcija koji su pogodili Srbiju”, započinje Like za Telegraf. Ipak, uprkos nedaćama koje su zadesile Srbiju, u Pančevu je osjetio pravi srpski mentalitet koji opisuje jednom rječju – gostoprimstvom. Tada se, moglo bi se reći, i zaljubio u Srbiju.

“Kada sam došao tamo, svi su skočili, bilo im je jako drago što je ‘Švabo’ došao kod njih u goste. Fasciniralo me je to što bi svi oni prije umrli od gladi, ali je bilo bitno da ja iz njihove kuće odem sit. Osjećao sam se vrlo dobrodošlo”, priča Nijemac:

“Prvi put sam bio u jednoj ruskoj pravoslavnoj crkvi u Frankfurtu na služenju uskršnje liturgije i tada me je to privuklo. Pravoslavlje je autentičnije od onog što sam vidio u Njemačkoj, Švajcarskoj, djeluje mi iskrenije, duhovnije. Dok je katoličanstvo nekako mračno i prazno, pravoslavlje je prepuno boja”, opisuje Nijemac svoje utiske o pravoslavnoj vjeri.

Njegova porodica dobro je prihvatila tu odluku, da pređe u pravoslavnu vjeru, a Oliverovom drugu Nebojši je, kako kaže sa osmijehom, izuzetno drago.

Like na desnoj ruci nosi brojanicu koju je kupio u jednoj srpskoj crkvi, a oko vrata lančić sa privjeskom na kojem se nalazi Sveti Nikola. Njega je kupio u Ukrajini. Sada, kao pravoslavac, želi da nastavi sa obilaženjem pravoslavnih hramova. Najveća mu je želja da posjeti Kosovo i Metohiju i tamošnje manastire.

“Najviše bih volio da posjetim Dečane”, priča sagovornik Telegrafa koji je dan prije razgovora bio na Mokroj gori i tamo obišao još jednu srpsku crkvu.

Ostavite komentar: