Nacionalna komisija za obnovu Hilandara: Svetinja će biti obnovljena do 2023. godine

Radovi na obnovi manastira Hilandara i saniranju posljedica požara koji je izbio 2004. godine i uništio više od polovine manastirskog kompleksa biće završeni do 2023. godine, poručili su članovi Nacionalne komisije za obnovu Hilandara.

Na današnjem prvom zasjedanju Komisije, održanom na Hilandaru, konstatovano je da je preostalo da se obnovi još 20 odsto svetinje i da su sredstva obezbijeđena budući da je Srbija već izdvojila 360 miliona dinara (više od tri miliona evra).

Zamjenik predsjednika Komisije Nenad Popović, koji je i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, nakon satanka je rekao da su članovi Komisije i monaštvo manastira zadovoljni onim što je urađeno, ističući da se sve radi u saradnji sa grčkim Zavodom za spomenike.

On je naglasio da je Zakonom o zaštiti i obnovi Hilandara obezbijeđeno dugoročno finansiranje manastira, ali da veliki problem predstavlja pandemija korona virusa.

“Na Svetoj Gori ima manastira pod karantinom, a dešava se da radnici ne mogu da dođu, jer su zaraženi virusom korona. Međutim, oni kojima je to omogućeno rade sa velikim entuzijazmom”, rekao je Popović.

On je napomenuo da će se u sklopu obnove prvi put raditi rekonstrukcija riznice i južnog dijela Hilandara i da će biti izgrađen novi depo za čuvanje pokretnog blaga manastira.

“Radiće se i na rekonstrukciji glavnog sabornog hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, koji nije obnovljen od vremena kralja Milutina”, istakao je Popović.

Tokom radova zadovoljan je i iguman Hilandara arhimandrit Metodije, koji je rekao da je bratstvo radosno što može da raspolaže sredstvima za obnovu svetinje.

“Sredstva do sada nisu uvek dolazila na vreme, ali su nam sada, zahvaljujući novom zakonu, dostupna po potrebi. Sa njima možemo završiti obnovu izgorelog dela manastira i to će nam biti od velike pomoći”, rekao je iguman Metodije.

Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandara usvojen je u Skupštini Srbije krajem septembra.

Tim zakonom definisani su način i obim podrške Srbije svetinji, a formirana je i Nacionalna komisija za obnovu manastira.

Radovi na obnovi manastira, u kojem se od 1198. godine održavaju bogosluženja na srpskom jeziku, počeli su nakon požara 2004. godine, u kojem je izgorjelo više od polovine kompleksa.

Radovi su neprekidno trajali do 2020. godine, kada su zbog pandemije korona virusa bili zasutavljeni na dva mjeseca.

Požar na Hilandaru izbio je u noći između 3. i 4. marta 2004. godine u jednom od dimnjaka sjeverozapadnog konaka Igumenarije, odnosno Dohije.

Brzo se proširio i zahvatio suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, a potom i cijelu sjevernu stranu manastirskog kompleksa sve do crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save.

U vatrenoj stihiji teško je oštećeno oko 6.000 metara kvadratnih, što je gotovo 55 odsto korisne površine manastira.

Ostavite komentar: