Nabavljeno 50.000 testova: U Zagrebu počinje masovno besplatno testiranje na koronu

U glavnom gradu Hrvatske danas će se na 12 lokacija sprovesti masovno testiranje na koronavirus putem brzih testova koji će biti besplatni.

Grad Zagreb je za ovaj poduhvat nabavio 50.000 testova ukupne vrijednosti 3,5 miliona kuna.

Ljudi koji su imali simptome korona virusa u prethodnih nekoliko dana mogli su se prijaviti za testiranje putem web stranice brzitest.com.hr nakon čega bi im se zakazao termin.

Na 12 punktova širom grada, testiranje će se obaviti u tri faze. Na prvom dijelu, građani će pokazati identifikacioni dokument kako bi medicinske sestre mogle provjeriti da li je upravo ta osoba zakazala termin u određeno vrijeme.

Nakon toga, u drugom dijelu punkta Zagrepčane će dočekati zdravstveni radnici koji će uzeti bris.

Pola sata nakon samog testiranja, građanima će rezultati stići na e-mail, a pored osobe čiji je test, rezultate će dobiti i ljekar porodične medicine. Treba napomenuti kako će se sve faze testiranja moći obaviti iz automobila tako da građani neće izgubiti mnogo vremena niti stajati u redovima.

Testiranje će biti besplatno, a termine za ponedjeljak popunilo je 1.200 Zagrepčana koji će u 30 minuta saznati da li imaju koronavirus. Na punktovima će uz ljekare i medicinske sestre pomagati i studenti.

Ostavite komentar: