Nabavio im alkohol i pio sa njima: Profesor uznemiravao učenice na ekskurziji

10.11.2023. | 07:53

Profesor beogradske Filološke gimnazije napravio je skandal na maturskoj ekskurziji u Italiji gdje je, kako se nezvanično saznaje, omogućio maturantima da dođu do alkohola i da ga konzumiraju a zatim je, prema riječima svjedoka, “sa njima pio, nedolično se ponašao i spopadao učenice”.

Učenice koje su bile na “meti” profesora su odmah prijavile drugim profesorima da ih ovaj uznemirava i da se nedolično ponaša. Po povratku sa ekskurzije sve su ispričale roditeljima koji su razgovarali sa direktorkom škole i obavijestili policiju o nemilom događaju.

Uprava gimnazije potvrdila incident

Da je do incidenta na ekskurziji došlo rečeno je i u Upravi Filološke gimnazije.

“Prijavljeno je uznemiravanje. Preduzete su sve zakonom predviđene mjere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija. Došlo je do raskida radnog odnosa. Profesor više nije član kolektiva naše škole. O svemu su obaviještene nadležne institucije”, kratko su rekli nadležni iz Filološke gimnazije.

Oni nisu željeli da preciziraju do kakvog je tačno “uznemiravanja” došlo, ali su apelovali na odgovorno postupanje u vezi sa ovim slučajem zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer pored punoljetnih, u ovom incidentu bilo je i maloljetnih učenika.

I u Ministarstvu prosvete potvrđeno je da je došlo do incidenta na ekskurziji za koji su blagovremeno po protokolu obaviješteni od strane nadležnih iz Filološke gimnazije.

– U svakoj pojedinačnoj situaciji zlostavljanja ili nasilja učenika nad učenikom, učenika nad nastavnikom i nastavnika nad učenikom reaguje i postupa škola, a Ministarstvo prati postupanje ustanova. Povodom incidenta u Italiji, škola je odmah po povratku suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mjere, a ne kazne i sankcije – kažu u Ministarstvu prosvjete.

Profesor suspendovan, pa dao otkaz

Dodaju da je, s obzirom na to da je zaposleni posle pokrenutog disciplinskog postupka i rješenja o udaljenju sa rada podnio zahtjev za raskid radnog odnosa, donijeto rješenje o prestanku radnog odnosa.

“Najteža mera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa do koga je i došlo. Škola je odmah po povratku djece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima i održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika”, kažu u Ministarstvu prosvjete.

Kako saznaje Blic, šta se tačno dogodilo na ekskurziji utvrdiće istraga jer je čitav slučaj preuzelo nadležno javno tužilaštvo i MUP, koji i dalje sakupljaju dokaze u vidu izjava vinovnika incidenta i svjedoka kako bi odredili za koje krivično djelo će teretiti profesor.