Na udaru desničara Ivanišević, Rađa, Prosinečki…

Brojni desni hrvatski portali ustremili su se na one hrvatske sportiste koji posljednjih dana sa dozom nostalgije govore o Јugoslaviji ili navode bilo kakvu dobru stranu te države, odnosno srpsko-hrvatskih odnosa.

Tako uticajni portal “Narod” kritikuje tenisera Gorana Ivaniševića, danas jednog od trenera najboljeg srpskog sportiste svih vremena Novaka Đokovića.

Ivaniševićeva izjava da Hrvati i Srbi govore isti jezik izazvala je konsternaciju na desnom polu hrvatskog društva.

U komentaru portala “Narod”, Ivanišević je upozoren da to jeste sličan, ali nije isti jezik, te da niko nema prava da se “nakon Blajburga, Golog otoka, Vukovara, Škabrnje, Srebrenice… sjeća sa nostalgijom te razbojničke tvorevine, nastale u zločinu i skončale u zločinu”.

– U posljednje vrijeme, dio hrvatskih sportista, srećom ogromna manjina, nariče za Јugoslavijom, među njima su Dino Rađa, Goran Ivanišević, Robert Prosinečki…- navodi portal i poredi Јugoslaviju sa nacističkom ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom /NDH/.

– Svjesno ili nesvjesno, ti ljudi, kada o Јugoslaviji govore sa ogromnom dozom romantizma, šire govor mržnje. Naime, zamislite da neko sa toliko ljubavi govori o NDH? – navedeno je komentaru, koji prenose i neki drugi portali.

U tekstu se Јugoslavija poredi sa “ogromnim koncentracionim logorom smrti”.

U komentaru se odbacuju tvrdnje prozvanih hrvatskih sportista da bi Јugoslavija, da je opstala, danas bila strah i trepet u sportu, te osvajala razne titule.

– Da je Јugoslavija opstala Hrvatske ne bi bilo. Zar to nije dovoljan razlog da Јugoslavije nema? Niti bi, na kraju krajeva, Kostelići i mnogi slični njima izborili svoje mjesto pod tim jugoslovenskim suncem – navodi se u tekstu, prenosi RTRS.

Prethodno je dio prozvanih hrvatskih sportista istakao da bi Јugoslavija, uzimajući u obzir dostignuća Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije… u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, vaterpolu, tenisu, skijanju… danas bila evropska i svjetska sportska velesila.

 

 

Ostavite komentar: