Na Trgovskoj gori postavljene mjerne stanice za praćenje radioaktivnosti

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti u okolišu su postavljene na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, rekli su danas iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje zraka i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze, a ranije je najavljeno da će postojeća doza radioaktivnosti u okolišu biti mjerena na 20 lokacija u Opštini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportovati radioaktivni otpad do skladišta.

Postavljeni totalizator služiće za kontinuirano prikupljanje padavina na lokaciji. Prikupljeni uzorci će biti preuzimani svakih mjesec dana te će biti analizirani u ovlašćenoj laboratoriji. Biće određen ukupan sadržaj suve materije, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncija i tricija. Predviđeno vrijeme praćenja radioaktivnosti u oborinskim vodama za definisanje nultog stanja je godina dana od postavljanja. Sistem će biti uključen i u redovni monitoring nakon uspostave Centra.

Stanica za mjerenje postojeće doze radioaktivnosti u okolišu (ambijentalna brzina doze) sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu. Gama detektor je kalibriran s ambijentalnom ekvivalentnom dozom i ima široki mjerni raspon koji omogućava detektovanje malih vrijednosti i promjena prirodnih radioaktivnosti u okolišu.

Ova stanica omogućava prikupljanje, analizu i pohranjivanje rezultata kontinuiranog mjerenja ambijentalne brzine doze na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju. Biće uključena u postojeću SPUNN mrežu, odnosno u sistem pripravnosti Republike Hrvatske u slučaju povišene nivoi radioaktivnosti u okolišu, a osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo, prenosi Klix.ba.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i nezavisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njenoj okolici, ali i na cijelom području Opštine Dvor.

Podsjetimo da Hrvatska planira radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlagati u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor koja se nalazi na samoj granici s BiH. Ovome se žestoko protive građani s obje strane rijeke Une, ali i vlasti. U Bosni i Hercegovini je od problema Trgovske gore na neki način napravljena tema za prepucavanje političara iako su svi složni da Hrvatska treba pronaći novo mjesto za odlaganje otpada.

Nedavno je najavljeno i da bi uskoro moglo doći do prvih zvaničnih razgovora Bosne i Hercegovine i Hrvatske o odlaganju otpada na Trgovskoj gori, a bh. političari su pozvali i Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje problema.

 

 

Ostavite komentar: