Na teret joj se stavlja trgovina uticajem: Produžen pritvor Dijani Hrkalović – može da se žali

Specijalni sud u Beogradu produžio je danas za još 30 dana pritvor nekadašnjoj državnoj sekretarki u Ministarstvu unustrašnjih poslova Dijani Hrkalović, osumnjičenoj za trgovinu uticajem, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Pritvor joj je produžen rješenjem sudije za prethodni postupak na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog opasnosti da će uticati na svjedoke.

Na ovo rješenje Hrkalovićeva i njeni branioci imaju pravo žalbe krivičnom vanpretresnom vijeću suda u roku od tri dana od prijema rješenja.

Dijana Hrkalović je uhapšena 15. oktobra, nakon čega joj je određen pritvor, a za krivično djelo trgovina uticajem za koje se tereti, prijeti joj kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Za ovu zaprijećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na prijedlog tužioca, a o prijedlogu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalovićeva mogla da bude u pritvoru još najviše 30 dana, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni prijedlog protiv nje, jer bi u tom slučaju bila puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

Nju krivična prijava tereti da je uticala na načelnika odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izvještaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, poznatom kao “ubistvo na šinama”, za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe “Principi”.

Ovi izvještaji, prema riječima njenih advokata, nemaju veze sa DNK analizama, kako se to pojavilo u nekim novinama. Sve navode krivične prijave Hrkalovićeva je negirala na saslušanju u tužilaštvu.

Ona se tereti za krivično djelo trgovina uticajem, a Milenković za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalovićeva je uhapšena u petak 15. septembra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković brani sa slobode.

Ostavite komentar: