Na Cetinju se vijorila albanska zastava i pjevale se ustaške pjesme: Crnogorski nacionalisti podržali otimanje svetinja SPC

Litija kojom bi vjernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbjednosnih razloga.

Crnogorski nacionalisti organizovali su u srijedu protest kojim su podržali otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Litija kojom bi vjernici SPC iskazali svoje neslaganje sa spornim zakonom, a koja je bila najavljena za četvrtak u Cetinjskom manastiru, otkazana je zbog bezbjednosnih razloga. Razloga za to je očigledno bilo, s obzirom da su se na skupu crnogorskih nacionalista mogle čuti razne antisrpske poruke.

Oko 150 uglavnom Cetinjana poručilo je da “na Cetinje nema šetnje”. Skandiralo se “nije ovo srpsko leglo već je ovo Montenegro”, „mi smo braća ispod kapelice, đe ne rađa majka izdajice“, „oj četnici i ta vaša brada, brijaće je Lovćenska brigada“, „sad imamo nove izdajice, što ih narod nazva posrbice“.

Mogla se čuti i nova pjesma „Crnorogrci kršni momci, mi smo braća svi, nećete u Cetinje dok smo živi mi“, što je ništa drugo do prepev pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona. Originalni stihovi glase: „Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi, nećete u Čavoglave dok smo živi mi“, prenose Večernje novosti.

Na skupu je mogla da se vidi i albanska zastava.

Zanimljivo da su se upravo na Cetinju tokom proslave rezultata referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine vijorile i hrvatske zastave.

Podsjetimo, Cetinje je opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori – samo 3.8 odsto. Prestonica, u kojoj su se za vrijeme kralja Nikole vijorile srpske zastave, postala je najjače uporušte crnogorskih separatista. Tako je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore na Cetinju čak 86.5 odsto glasalo “za”.

Na skupu su mogle da se vide i brojne zelene komitske zastave.

Ironično, crnogorski separatisti prihvatili su zelenaše kao simbol nove crnogorske nacije iako su se svi oni izjašnjavali kao Srbi, a jedini razlog zašto su bili protiv ujedinjenja je bio zato što su smatrali da kralj svih Srba treba da bude iz dinastije Petrović a ne Karađorđević. Radilo se o dinastičkom sukobu, poput onog između Obranovića i Karađorđevića, dok srpsku nacionalnost zelenaša niko nije dovodio u pitanje. Tako se na grbu komita, kojim su mahali crnogorski nacionalisti, jasno vidi i srpska trobojka.

Jedog od vođa zelenaša, Krstu Zrnova Popovića, separatisti danas predstavljaju kao crnogorskog nacionalistu iako se ovaj oficir otvoreno izjašnjavao kao Srbin, a za vrijeme izbjeglištva pisao da je „Crna Gora ona zemlja gdje se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“. Popović je prilikom povratka u Kraljevinu Jugoslaviju izjavio da je jedini razlog zašto je podigao bunu bio zato što je „prilikom sukoba dvije struje u Crnoj Gori 1918. godine ostao vjeran svetinji zakletve položene Vrhovnom Komandantu Njegovom veličanstvu Kralju Nikoli“.

 Ostavite komentar: