Muhamed je sada Mihailo: Migrant iz Irana se krstio u želji da ostane u Srbiji

U lozničkom drevnom hramu, posvećenom Pokrovu Presvete Bogorodice, kršten je Iranac Muhamed Barhordari, koji je, nakon tog čina, dobio ime Mihailo, pošto je krštenje bilo na dan prepodobnog Mihaila.

Sada Mihailo (46), po zanimanju arheolog, kako kaže, došao je u Srbiju prije sedam mjeseci, sa suprugom Atusom. Mnogo mu se svidjeli srpski običaji i ljudi. Hrišćanstvo je mnogo ranije zavolio, ali zato što je htio da praktikuje tu vjeru, sa protestantima u Iranu koje je upoznao, odležao je u svojoj zemlji godinu dana robije. Supruga i on su, kako kaže, u traganju za slobodama, stigli u Srbiju.

– Ne namjeravam kao većina migranata da napuštam Srbiju, podnio sam zahtjev za azil, želimo supruga i ja da ostanemo za sva vremena u ovoj divnoj zemlji – priča nam Mihailo od Irana, kako ga novi prijatelji u Loznici zovu u šali.

– Učim srpski jezik, učenje ide solidno, mada nije lako, ali sam zato srećan što sam u rodnom kraju ličnosti kakav je bio Vuk Karadžić. Ovdje ćemo da ostanemo, da se bavimo nekim poslom i da živimo kao i svi ovi dobri ljudi, u lijepoj i prijatnoj Srbiji.

Mihailo će, kako kaže sveštenik Miloš Petrović koji ga je krstio, slaviti slavu Svetog Jakova Persijskog, koja je 10. decembra. Prota Miloš mu je dio čina krštenja izveo na srpskom, a dio na engleskom, u kom su pitanja na koja treba da odgovori, pošto, zasad, taj jezik bolje razumije.

– Nekoliko nedelja smo proveli zajedno, pričajući i družeći se, odgovarao sam mu na more pitanja o našoj pravoslavnoj vjeri, jer sam želio da dobro razmisli, prije odluke o krštenju – kaže nam prota Miloš. – Uskoro će biti krštena i Mihailova supruga, koja sada nije bila krštena, jer je morala na kontrolu u Beograd, pošto je u četvrtom mjesecu trudnoće.

Kum na krštenju bio je ugledni agronom iz Loznice, poreklom iz Donjih Nedeljica, Slaviša Miletić. Sa Muhamedom, sada Mihailom, upoznao ga je prota Miloš, koji ga je pitao da li je raspoložen da se prihvati kumstva, a on nije bio u dilemi.

– Zna se da se kod nas Srba kumstva ne odbijaju i drago mi je što sam se našao u ovoj ulozi u našem svetom hramu – rekao je Miletić.

VJENČANjE U CRKVI

– Čim bude krštena moja supruga, dogovorili smo se da se, po pravoslavnom obredu i običaju, vjenčamo u lijepom pravoslavnom hramu u Loznici – rekao je Mihailo, bivši Muhamed.

 

Izvor:(Novosti.rs)                              Foto:(V. Mitrić)

 

Ostavite komentar: