“Mrtva” trka u Hrvatskoj: Ko će formirati vlast – HDZ ili SDP, ovako trenutno stvari stoje

17.04.2024. | 21:05

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 59 mandata, a koalicija “Rijeke pravde” predvođena SDP-om dobija 43 mandata, pokazuje druga izlazna anketa po zatvaranju birališta.

HDZ 59

Rijeke pravde (SDP) 43

Domovinski pokret 13

Možemo 10

Most 11

IDS 2

Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) 1

Fokus 1

Ko će sastaviti Vladu ne zna se, a prema rezultatima neće se ni saznati tako brzo. Izvjesno je da se Vlada neće moći formirati bez HDZ-a i SDP-a. Ko će činiti koaliciju oko ove dvije stranke nije jasno.

Analitičari da kažu da će SDP teško sastaviti Vladu, a HDZ još teže. Prema njima, SDP-u treba široka koalicija, a sa HDZ-om neće niko.

Za formiranje Vlade potrebno je 76 mandata. Ako HDZ dobije podršku manjina imao bi 67 mandata, a 70 s dijasporom. DP, Most i Možemo tvrde da oni sigurno neće sa HDZ-om. Ako bi “Rijeka pravde” (SDP), DP, Most i Možemo napravili koaliciju imali bi 77 mandata, ali čini se i da je to skoro nemoguće jer međusobno ne žele saradnju.

Postoji opcija manjinske vlade kažu analitičari.

“Naime, Možemo je prije izbora već napomenuo kako su spremni podržati manjinsku vladu na čelu sa SDP-ovom koalicijom u kojoj ne bi učestvovali, ali bi je podržavali. Potvrdila je to i Danijela Dolenec danas te rekla kako postoji dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, Mostov Božo Petrov rekao je za HRT da bi “HDZ trebalo poslati u opoziciju”. Ako bi se gledali rezultati anketa, SDP-ove Rijeke pravde bi zajedno s Možemo, Mostom, IDS-om, Fokusom, Nezavisnom listom Sjever te manjinam imali tačno 76 ruku, što bi bilo dovoljno za sastavljanje vlade. Ali, još treba pričekati službene rezultate”, piše Indeks.

Oznake: HDZ, Hrvatska, Izbori, SDP, Vlast