Mogući novi napadi džihadista u Evropi, ID budi “spavače”

“Islamska država” planira novi talas terorističkih napada u Britaniji i Evropi koristeći teroriste spavače, piše danas “Dejli mejl”, pozivajući se na obavještajne izvore.

Eksperti strahuju da bi se Zapad mogao uskoro suočiti sa dodatnim napadima sličnim onima u Šri Lanki, jer “Islamska država” mijenja taktiku, oslanjujući se sve više na regionalne ćelije nakon što je vojno poražena u Siriji i Iraku.

Policija je apelovala na vjerske lidere da se u crkvama i džamijama u Britaniji organizuje antiteroristička obuka zbog bojazni od novih napada.

MI5 istražuje mogućnost novih napada, nakon što je otkriveno da je jedan od organizatora masakra u Šri Lanki 21. aprila Abdul Latif Mohamed /36/ prošao obuku britanskih džihadista, uključujući Džihadi Džona, te da je putovao u Siriju da se pripremi za napade.

Obavještajne službe pokušavaju da utvrde mrežu saradnika ili neke pokazatelje ekstremističkih aktivnosti Mohameda tokom vremena provedenog u Britaniji, a što ga je moguće ohrabrilo da krene putem terorizma.

“Sandej tajms” je objavio da je Mohamed studirao u Britaniji i u Australiji i da je u tim zemljama uspostavio kontakte sa lokalnim ekstremistima.

– Imamo podatke koji ukazuju na povezanost Mohameda sa velikim brojem britanskih terorista koji su bili u Siriji, kao i sa Džihadi Džonom i Džunaidom Husainom u vrijeme kada je `Islamska država` formirala kalifat – rekao je obavještajni izvor listu “Sandej tajms”.

Mohamed je u Siriji postao član takozvane zapadne ćelije unutar “Islamske države” pod nazivom “Legija”.

“Legija” je osnovana kako bi privukla engleske govornike u kalifat i kako bi podstakla pristalice na Zapadu da organizuju napade. Trećinu članova ove grupe čine državljani Britanije.

Abdul Latif Mohamed je poginuo je u samoubilačkom napadu u Kolombu 21. aprila.

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: